Projectes

Projectes (en procés d’actualització al curs 18-19)

Audiència Pública de Barcelona

Espais de diàleg i intercanvi d’idees que ajuden als nois i noies a entendre l’avui i fer propostes per al demà. L’audiència Pública és una forma de participació a través de la qual l’alumnat de 6è de primària, secundària, batxillerat i educació especial, fan propostes a l’Ajuntament de Barcelona. D’aquesta manera, la ciutat dóna veu als ciutadans i ciutadanes més joves i els permet educar-se en la pràctica de la participació cívica.

Enllaç: http://ajuntament.barcelona.cat/educacio/ca/audiencia-publica-de-nois-i-noies

Coordinació: Gemma Cobos (tutora de l’aula d’acollida)

Nivell: aula d’acollida

Anglès: certificat oficial B2 d’anglès (First Certificate)

L’Institut Ernest Lluch es va inscriure el curs 17-18 al Programa Experimental de suport a la certificació de coneixements de llengües estrangeres amb excel·lents resultats. Aquest programa ens permet tenir un nombre de places reservades per tal que l’alumnat que ho desitja es pugui matricular a les proves lliures B2 de l’EOI (L’equivalent al Cambridge First Certificate, segons el Marc europeu comú de referència per a les llengües-MECR). L’examen avalua i certifica el nivell d’anglès de les quatre destreses lingüístiques, és a dir, expressió oral i escrita, comprensió oral i escrita.

Biblioteca PuntEdu

El programa biblioteca escolar PuntEdu té per objectiu potenciar la biblioteca com un espai de recursos. S’entén la biblioteca com un recurs fonamental per a l’adquisició de les competències bàsiques i el desplegament dels continguts curriculars, i com un element clau en l’assoliment de l’hàbit lector, la competència informacional i l’adquisició d’aprenentatges autònoms.

Enllaç al blog: http://bibliotecaernestlluch.blogspot.com/

Coordinació: Carolina Martínez (coordinadora de la biblioteca)

Projecte d’Educació Emocional

Programa d’educació i salut emocional desenvolupat dins el marc de les tutories que consisteix en un conjunt de tallers i dinàmiques dutes a terme per l’Equip SEER en col·laboració amb els tutors de cada curs. La finalitat és promoure la salut i l’educació emocional dels nostres alumnes: promoure el benestar emocional, l’autoestima, la confiança en les pròpies capacitats, el respecte, la tolerància, la relació entre iguals, la comunicació assertiva, el respecte, i educar a l’alumnat com un agent actiu en la prevenció i la denúncia de l’assetjament escolar i les relacions abusives. També es treballen continguts relacionats amb l’aprenentatge com l’autoorganització, la responsabilitat i la gestió de l’estrés.

Enllaç al web de SEER: https://salutieducacioemocional.com/ca/

Coordinació: Lucía Ramis (coordinadora d’ESO)

Camp d’aprenentatge de música

L’alumnat de l’Institut participa al Camp d’aprenentatge de música Pau Casals, on es fa un enregistrament i es descobreixen les tècniques que s’utilitzen. També dissenyen la portada del seu CD i es fan activitats relacionades amb l’ acústica. A més, es visita la vil·la de Pau Casals, descobrint la seva vida, tant l’aspecte humà com en el musical.

Enllaç: http://www.cdapaucasals.com/enregistraments/

Coordinació: Marga Hernández (cap del departament de música)

Nivell: 2n d’ESO

Anglès: estudiants americans voluntaris per practicar l’anglès

L’institut té un acord amb CIEE Barcelona Study Center per oferir-nos alumnes universitaris de diferents llocs d’Estats Units que estan a Barcelona cursant un quadrimestre i han de fer un voluntariat no remunerat. Aquests estudiants venen una o dos hores setmanals per proporcionar als nostres alumnes l’oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements d’anglès i alhora aprendre’n sobre la cultura i estil de vida americans.

Coordinació: Pep Garcia (cap del departament de llengües estrangeres)

Nivell: De 1r a 4t d’ESO

Escoles+ Sostenibles

L’Institut participa en el projecte d’Escoles + Sostenibles (abans Agenda 21 Escolar) des de l’any 2012 amb l’alumnat de 1r de l’ESO. L’any 2013 es va aconseguir el distintiu d’Escola Verda. Des d’aleshores s’han dut a terme diverses actuacions, sempre amb la intenció de fer del nostre entorn un espai al més sostenible possible (www.bcn.cat/agenda21/a21escolar)
Coordina: Juan Ferrero i Anna Eva Jarabo
Nivell: 1r d’ESO

Estudiants americans voluntaris per practicar l’anglès oral

L’institut té un acord amb CIEE Barcelona Study Center per oferir-nos alumnes universitaris de diferents llocs d’Estats Units que estan a Barcelona cursant un quadrimestre i han de fer un voluntariat no remunerat. Aquests estudiants vénen una o dos hores setmanals per proporcionar als nostres alumnes l’oportunitat de posar en pràctica els seus coneixements d’anglès i alhora aprendre’n sobre la cultura i estil de vida americans.
Coordina: Paquita Domínguez
Nivell: De 2n d’ESO a 1r de Batx

Europe Code Week

La Setmana CodeWeek, promoguda per la Unió Europea, pretén apropar la programació i l’alfabetització digital a tothom d’una manera divertida i atractiva. L’objectiu és fomentar la programació als diferents països de la Unió Europea com a activitat que afavoreix la resolució de problemes, la creativitat i el pensament estructurat..Se celebra del 10 a 18 octubre 2015.
Web del projecte: http://codeweek.eu/
El nostre projecte de la Code Week, http://events.codeweek.eu/view/11455/creating-smart-cities-apps-together/
Coordina: Ana Albalat i Marta Larregola
Nivell: 4t ESO INFO 2

Elluch TV

És un projecte de centre que té com a objectiu millorar la competencia audiovisual, el lleguatge i les TIC, desde tots els nivells i matèries.
Web del projecte: https://sites.google.com/site/elluchtvdigital/
Coordina: Ana Albalat amb la col·laboració de tot el professorat del centre.
Nivell: TOTS

Fotografia creativa

Participació en el concurs de Fotografia Matemàtica organitzat per l’ABEAM.
Coordina: Sira Llauradó i Maribel Barrionuevo
Nivell: 4t d’ESO

La coral del Lluch

L’alumnat de l’Institut participarà per vuitè any consecutiu en la Trobada de corals de Secundària organitzada pel Departament d’Ensenyament. El concert conjunt tindrà lloc a una sala de Barcelona. L’objectiu d’aquesta activitat és que l’alumnat pugui compartir amb altres nois i noies el treball del repertori dut a terme i també que coneguin altres joves d’altres centres a qui, com a ells, els agrada cantar. Més informació:
http://www.xtec.cat/web/curriculum/professionals/artistics/musica/corals/secundaria/
Coordina: Marga Hernández
Nivell: Tot l’alumnat

Lectura en veu alta

Participació en el XII Certamen nacional Infantil i juvenil de Lectura en veu alta. És una activitat col·laborativa entre la Fundació Enciclopèdia Catalana i el Departament d’Ensenyament per a la promoció de la lectura, en el marc del Pla Nacional de Lectura (2012-2016). El gust per la lectura comença per escoltar i les ganes de llegir es poden encomanar escoltant com una altra persona llegeix. El certamen promou el lema: ”Llegim en veu alta: a tot arreu i en tot moment”.
Coordina: Gemma Cobos
Nivell: 1r i 2n d’ESO

Matemàtiques diferents

Promou la participació en competicions matemàtiques en què els problemes que es plantegen i els mètodes per resoldre’ls s’allunyen de les matemàtiques més acadèmiques. La preparació per a les proves Cangur (proves individuals organitzades per la Societat Catalana de Matemàtiques) s’inicia a 1r d’ESO i es continua fins a 2n de Batxillerat. També s’estimula la participació en proves per equips proposades per la SCM: Problemes a l’Esprint (on line) i Copa Cangur. Els alumnes 1r i 2n d’ESO participen al concurs Fem Matemàtiques, que organitza la FEEMCAT. Es desenvolupa en diverses fases, amb proves per grups i individuals classificatòries per a la fase següent.
Coordinadora: Maribel Barrionuevo
Nivell: Tot els cursos

Mostra d’Art Jove

Dins del projecte de dinamització juvenil del Districte de l’Eixample “Eix Jove” l’institut participa exposant treballs realitzats pels alumnes des de diverses assignatures: tecnologia, educació visual i plàstica, llengua i literatura castellana, etc.
La Mostra d’Art Jove de l’Eixample és una mostra cultural oberta a la participació de tots els joves del Districte. https://www.facebook.com/eixjove/
Coordina: M.Teresa Figuerola
Nivell: interdisciplinari

mSchools

Creació i disseny d’aplicacions per a mòbils. Aquest projecte pretén que els alumnes s’enfrontin als seus problemes quotidians utilitzant la tecnologia. Tracta de convertir-los en solucionadors, en emprenedors tecnològics capaços d’idear conceptes creatius en forma d’aplicacions. El curs 2013-14 el centre va guanyar el 1r premi i les alumnes guanyadores estan desenvolupant el seu projecte professional amb l’empresa Slashmobility.
Coordina: Ana Albalat, Lucia Ramis i Pere Rius
Nivell: 4t d’ESO (Informàtica)

Programa de prevenció de les addiccions

Programa realitzat amb l’associació Alcohol i societat amb l’objetiu de prevenir el consum d’alcohol entre els joves. Dins el programa som un centre pilot per a l’avaluació de l’eficàcia del projecte realitzada per la mateixa associació i la Universitat de Deusto. http://www.lascarasdelalcohol.com/
Coordina: Marta Domínguez
Nivell: 1r i 3r d’ESO

Programes de l’agència de Salut Pública i el Consorci Sanitari de Barcelona: Promoció d’hàbits alimentaris saludables i activitat física (CANVIS)

Programa de promoció dels hàbits alimentaris saludables i l’activitat física en l’alumnat de 2n d’ESO, desenvolupat amb l’assessorament expert de diferents entitats i institucions, i avalat per l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Es porta a terme a l’aula pels mateixos tutors/es del grup. Més informació : http://www.aspb.cat/quefem/escoles/canvis.htm
Coordina: Marta Dominguez
Nivell: 2n d’ESO

Programes de reforç escolar

– Programa Èxit 1
En centre participa en el programa de reforç escolar “Èxit 1” amb l’alumnat de 5è i 6è de primària de l’escola Joan Miró i amb els nostres alumnes de 1r i 2n d’ESO. “Èxit 1 és un programa de caràcter preventiu que vol millorar els aprenentatges bàsics i acompanyar l’alumnat en el pas a l’ESO. El reforç escolar és una activitat educativa, i no assistencial, dirigida a l’alumnat que necessita més dedicació i acompanyament a l’hora de fer els deures”.
http://www.edubcn.cat/exit/reforc_escolar/durant_el_curs

Projecte Etwinning. Creating Smart Cities Apps together

Etwinning és una iniciativa que dóna suport a projectes a la xarxa entre dos o més escoles en diversos països europeus . Les escoles creen un projecte i el porten a terme utilitzant les Tecnologies de la Informació i la Comunicació ( TIC )
Creating Smart Cities Apps together. És un projecte pilot al nostre centre on es fusiona l’experiència del projecte mSchools amb les Smart Cities amb llengua anglesa.
El nostre projecte: https://www.etwinning.net/es/pub/profile.cfm?f=2&l=es&n=119386
Coordina: Ana Albalat i Marta Larregola
Nivell: 4t ESO Informàtica.

Projecte Lagunamic

És un projecte col·laboratiu entre IES Lekaroz, (Elizondo) i el nostre centre. La llengua vehicular és l’anglès i té com a objectiu final l’aprenentatge i ensenyament de l’Euskera i Català per part dels alumnes mitjançant lús de les TIC. Laguna és amic en Euskera.
Bloc del projecte: http://lagunamic.blogspot.com.es/
Coordina: Ana Albalat i Marta Larregola.
Nivell: 2n ESO i 4t ESO

Reforç a l’alumnat de 3r i 4t d’ESO

El centre participa amb l’alumnat de 3r i 4t de l’ESO. “El reforç específic per a alumnat de 3r i 4t de l’ESO s’ofereix com a complement del programa Èxit1 adreçat a l’alumnat de 5è i 6è de primària i de 1r i 2n d’ESO, per tant només hi poden participar els instituts de secundària que participen a l’Èxit 1 en la convocatòria 2015-16”. http://www.edubcn.cat/exit/reforc_escolar/reforc_alumnat_3r_i_4t

Èxit estiu

El centre participa amb alumnat de 1r a 4t de l’ESO. “El programa Èxit estiu s’emmarca en el Pla de suport a l’estiu per a l’alumnat de l’ESO, que impulsa l’Ajuntament de Barcelona, i hi participen diversos departaments municipals, liderats pel Consorci Educació”.
http://www.edubcn.cat/exit/reforc_escolar/exit_estiu
Coordina: M.Teresa Figuerola
Nivell: interdisciplinari

Projecte de vida professional

Amb la finalitat d’orientar els joves en l’elecció del seu futur acadèmic i professional es realitza el projecte de vida professional consistent en un conjunt d’activitats d’autoconeixement i d’aprofundiment en les diverses vies acadèmiques i professionals. Les activitats es desenvolupen a Barcelona Activa i a l’aula. Els tutors reben una formació específica del Consorci d’Educació.
http://w27.bcn.cat/porta22/cat/
Coordina: Marta Domínguez
Nivell: 4t d’ESO

Visc, convisc, participo

Projecte d’acció educativa organitzat pel Consell de la Joventut de Barcelona dirigit als alumnes de 4t d’ESO que promou la participació com a eina d’aprenentatge personal i col·lectiu i com a mecanisme amb capacitat d’incidència i transformació de l’entorn. A més a més també s’expliquen les diferents vies de participació de l’alumnat dins dels centres educatius així com les vies participació fora del centre, posant especial èmfasi en el teixit associatiu juvenil del respectiu territori.

El projecte


Coordina: Marta Domínguez
Nivell 4t d’ESO

STEM (Science Technology Engineering and Maths)

Programa que promou els coneixements, les competències i les vocacions científiques entre els estudiants més joves. Organitza l’Ajuntament de Barcelona juntament amb la New York Academy of Sciences.
Coordina: Carolina Martínez
Nivell: 2n i 3r d’ESO

Voltem pel món

Activitat col·laborativa al voltant de les competències comunicatives i digitals. A partir de la interpretació de textos audiovisuals i escrits de diferents tipologies textuals, els alumnes fan activitats col·laboratives de comprensió, de construcció de textos, de recerca i elaboració d’informació i de coneixement de l’entorn. L’aula virtual i les TAC s’utilitzen com a instruments d’accés a la informació i de construcció del coneixement.
Coordina: Gemma Cobos
Nivell: Aula d’Acollida