25N: aturem la violència masclista

25N: aturem la violència masclista

Ahir dilluns dia 25 de novembre, l’institut va celebrar el Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència contra les Dones amb diverses activitats de conscienciació que van implicar tota la comunitat educativa. Aquesta jornada, organitzada en dues franges horàries al pati del centre, va ser el punt culminant d’un treball previ realitzat durant el mes de novembre a les tutories.

Durant l’acte, l’alumnat i el professorat es va reunir al pati, vestits de negre, lila o taronja, per donar visibilitat al seu compromís contra la violència masclista. Els moments destacats de l’esdeveniment van ser:

  1. Lectura del manifest feminista, escrit per l’assemblea feminista de l’institut, que va posar veu a les reivindicacions i al rebuig contundent contra qualsevol tipus de violència cap a les dones.
  2. Llançament de la pancarta “Stop violències”, un símbol visible del nostre posicionament col·lectiu.
  3. Creació del missatge “DIGUEM PROU!!!!” al terra del pati, format per l’alumnat de tots els cursos, que es va distribuir entre les lletres i els signes d’exclamació.
  4. Alçament de cartells violetes i taronges amb les paraules “PROU” i “STOP”, confeccionats durant les sessions de tutoria, mentre escoltàvem cançons representatives contra la violència masclista. Una fotografia aèria va immortalitzar aquest moment.

Aquest acte oficial es va complementar amb la feina feta a les tutories, on l’alumnat va reflexionar sobre la violència de gènere, les seves conseqüències i com combatre-la des de l’entorn escolar i social. 

Agraïm a tot el professorat, l’alumnat i l’assemblea feminista la seva implicació en aquesta jornada. Junts diem prou a la violència masclista!

Manifest feminista 25N
Cada cop som més veus que diem prou a la violència masclista i fem un pas decidit per plantar cara a actituds masclistes i abusos de poder. L’àmbit educatiu no n’és una excepció. Malauradament, sabem que als centres educatius es donen situacions de violències masclistes, situacions abusives envers les nenes, les noies, les dones i també envers persones del col·lectiu LGTBI+ i, sovint, aquestes violències queden amagades perquè la persona que rep aquest maltractament, per por, culpa, normalització de la situació, vergonya o perquè pensa que no la creuran no denuncia la situació i la pateix en silenci. Per a l’abordatge de la violència masclista des de la comunitat educativa, ens cal educar en relacions afectivosexuals sanes. Les violacions, els assassinats, agressions físiques, mutilació genital femenina, matrimonis forçats, amenaces, etc., són les formes més alarmants en què es manifesta el masclisme i l’opressió patriarcal. Però totes aquestes agressions només representen la punta d’un gran iceberg ple de violències i abusos masclistes. Comentaris sexistes, sexualització de cossos, control sobre la parella, manipulació emocional, bretxa salarial i molt més. Les violències masclistes només es poden eliminar des de l’arrel. Sigues tu també partícip en la construcció d’aquest món millor. Volem les escoles i instituts lliures de violències! Quines actituds masclistes tinc i puc canviar? Afortunadament tothom qui es fa aquesta pregunta ja ha començat a treballar per erradicar les violències masclistes:
● Quan cosifiques i dius comentaris pejoratius del físic o vestimenta de les teves companyes de classe, tens actituds masclistes.
● Quan insultes amb paraules com “zorra” o “guarra”, tens actituds masclistes.
● Si no deixes jugar al futbol a una noia, simplement per ser una noia, o normalitzes que només hi hagi lligues masculines en els esports als que jugues, tens actituds masclistes.
● Quan justifiques certes bromes perquè és humor i sempre s’han dit comentaris sexistes, tens actituds masclistes.
● Quan no dones la mateixa importància a escriptores, científiques, matemàtiques i altres dones rellevants de la història, tens actituds masclistes.
● Quan penses que assistir a l’assemblea feminista, manifestacions o altres actuacions feministes és només una cosa de dones i que no t’afecta, tens actituds masclistes.
● Quan penses en la paraula “feminisme” com un atac i et posiciones com a víctima, tens actituds masclistes.
● Quan penses que les dones feministes no són femenines, tens actituds masclistes.
L’EDUCACIÓ SERÀ FEMINISTA O NO SERÀ!

Fotos