Lectures explosives a 3r d’ESO
Al llarg d’aquest segon trimestre, l’alumnat de 3r d’ESO participa en el projecte “Lectures explosives. Clubs de lectura augmentada“. Es tracta d’un programa en el qual hi participen l’Institut de Cultura de Barcelona, el Consorci de Biblioteques de Barcelona i el Consorci d’Educació de Barcelona, i que vol ser una eina de promoció de la lectura per fer arrelar entre els joves la idea que la lectura pot esdevenir un fet recordable i, consegüentment, un fet recuperable.
Abans de l’activitat, es va lliurar als alumnes el llibre Ens veiem demà, una antologia de relats de ciència-ficció en els quals es reflexiona sobre la societat del futur i la dependència de la tecnologia. Avui dilluns 17 de gener han tingut la primera sessió, en la qual se’ls ha parlat de les novel·les de ciència ficció, fent un recorregut per la seva història i aturant-se en algunes de les més representatives del gènere. No han faltat grans clàssics com els de l’autor Jules Verne, passant per les distopies com Un món feliç d’Aldous Huxley, Fahrenheit 451 de Ray Bradbury, La mà esquerra de la foscor d’Ursula K. Le Guin, fins arribar a les més contemporànies com Els jocs de la fam de Suzanne Collins. La segona part de l’activitat ha consistit en un exercici anomenat “el binomi fantàstic”, en el qual, en grups, els estudiants havien d’unir dos termes inconnexes (per exemple, planta i bolígraf) i a partir d’aquí escriure i exposar breument davant la classe el plantejament d’una història de ciència-ficció a partir d’aquestes dues paraules. D’aquesta manera, l’alumnat ha pogut posar-se en la pell d’un escriptor del gènere i escriure relats sobre avenços científics i tecnològics que puguin explicar la relació entre dos conceptes sense una relació aparent.
A la dinàmica habitual, lectura d’un llibre i comentari en l’aula, es sumen altres propostes de lectura augmentada: en aquest cas una trobada amb l’autor d’un dels relats del recull que han llegit, que tindrà lloc en les properes sessions.