Gran èxit als concursos matemàtics. Resum 24/25.
L’Institut Ernest Lluch manté any rere any la tradició d’acompanyar l’alumnat als diferents concursos matemàtics. Gràcies a la col·laboració de les docents jubilades Maribel Barrionuevo i Maria Antònia Barrabeig, als docents del Departament de Matemàtiques i aquells qui han acompanyat a l’alumnat el centre ha participat en nombrosos concursos obtenint diversos èxits.
Seguidament us en llistem el resum anual:
1- Les proves Cangur.
Hem tingut 111 participants des de 1r d’ESO fins a 2n de batxillerat. Un cop l’organització corregeix les proves, ordena els participants per puntuació decreixent. I com que n’hi poden haver més de deu mil només en un nivell, es destaca l’alumnat classificat dintre del primer 6%. Encara més, reben una Menció Honorífica (MH) si estan entre l’1% dels millors, i Premi si estan entre els deu primers classificats. Així doncs, com hem quedat?
1r ESO (25 792 concursants de 731 centres): Un Premi i quatre dins el millor 6%.
2n ESO (23 053 concursants de 723 centres): Un Premi, una MH i tres a dins el 6%.
3r ESO ( 19 268 concursants de 718 centres): Dues MH i dos en el 6%.
4t ESO ( 16 409 concursants de 696 centres): Quatre MH i cinc a dins el 6%.
1r batxillerat (5 647 concursants de 399 centres): Tres MH i tres en el millor 6%.
2n batxillerat (3 517 concursants de 308 centres): Una MH i un alumne en el millor 6%
En total 31 alumnes en posicions destacades, la quarta part dels que han participat de l’Institut, no està gens malament!
2- COPA Cangur.
Aquest concurs és més competitiu que l’anterior, només els millors centres poden aspirar a tenir alguns alumnes suficientment preparats per anar-hi. Hi participaven uns 400 centres i hi ha una fase local, semifinal i final. Aquest any ens hem pogut classificar per anar a la final amb tots els equips que hi portàvem, només això ja ho hem d’entendre com un èxit.
Tot i així anàvem a per totes. En aquesta final a La Garriga, l’equip dels Cadets (1r i 2n ESO) es van quedar en la 2a posició, subcampions de Catalunya. L’enhorabona!
Pel que fa a l’equip Júnior (3r i 4t ESO) ens vam quedar en la 2a posició a la semi final i 8a en la gran Final.
3- FEM Matemàtiques.
Un altre concurs de resolució de problemes. Un equip de 1r d’ESO van superar la 1a fase, i també van superar la 2a fase… I així van arribar a la fase Final, la 3a, que es va celebrar un dissabte a Salou. En Blai i en Marcel ens hi representaven, quedant finalment en Marcel com a 2n classificat en la prova individual.
4- Problemes a l’Esprint.
Aquest concurs es fa a l’Institut. Excel·lent resultat de l’equip de 1r i de 2n d’ESO, que van treure el tercer millor temps. Només van necessitar 34 minuts per resoldre els 10 reptes.
L’equip de 3r i 4t van enviar totes les respostes correctes en el tercer millor temps, essent per tant una actuació ben destacada si tenim en compte que hi havien 180 equips.
Molt destacada l’actuació del nostre equip de batxillerat. En uns cinquanta minuts van respondre els deu reptes matemàtics i els problemes de propina sense cap errada. Van ser els més ràpid dels 74 equips participants!
Aquest concurs es fa a l’esprint, literalment, ja que es tracta d’una competició de velocitat on cal respondre el màxim de qüestions correctament i fer-ho abans que la resta d’Instituts que participen, un repte on cal estratègia i saber organitzar els components de cada equip. Enhorabona a tots!
5- Olimpíades.
La prova de totes les proves matemàtiques, el súmmum, és l’ Olimpíada Matemàtica. En Guillem de 1r batxillerat va quedar 1r en la 61 edició de la fase catalana, un primer premi ben merescut i molt difícil d’assolir. I això no és tot. Se’n va anar a Gijón i va guanyar la medalla de plata per quedar en 11ena posició en la LXI edició de l’Olimpíada Matemàtica Espanyola. I a la Corunya també va ser medalla de plata per quedar 7è en la XXIX edició de l’Olimpíada Informàtica Espanyola…
I així arribem a l’Abril, que per no ser menys va ser medalla d’or a la 2a edició de l’Olimpíada Matemàtica Catalana Femenina OMCaF. Fins i tot la van convidar a les activitats organitzades al voltant del Dia Internacional de les Matemàtiques.
Una vegada més felicitats a tots/es els participants, a tots/es els guanyadors/es i a tots els docents que d’alguna forma o altra heu acompanyat i col·laborat en dur a terme aquest projecte que tant estimula el nostre alumnat.