Un tast d’Ultimate frisbee, un esport diferent

Un tast d’Ultimate frisbee, un esport diferent

El dimarts 20 d’abril, amb la classe de Primer de Batxillerat A, es van acabar les sessions d’iniciació a l’Ultimate Frisbee que han fet tots els alumnes de l’instiut. Les classes han estat un ‘tast’ d’aquest esport amb valors que no es juga amb pilota; es juga amb un disc volador (Frisbee). Durant l’horari d’Educació Física s’han ensenyat tècniques de tir, els llançaments backhand i forehand, la captura en moviment, s’han jugat partits i s’ha explicat la mecànica de l’Esperit de Joc.

L’Ultimate Frisbee és un esport mixt, sense contacte físic i auto arbitrat que fomenta els valors d’igualtat, respecte, honestedat i tolerància, que requereix esforç físic i potencia el treball en equip.

Com es juga?
Per aconseguir un punt, l’equip ha d’agafar el disc a la Zona d’Anotació del camp contrari. La possessió es manté fins a aconseguir el punt o fins que el disc caigui a terra o el disc surti dels límits del camp que són els objectius de l’equip rival.

El valor diferencial de l’Ultimate Frisbee és el que es coneix com a Esperit de Joc (Spirit of the Game – SOTG): el reglament inclou el compromís dels jugadors per conèixer el reglament, aplicar les normes i no infringir-les voluntàriament, respectar els rivals i els companys i resoldre les discrepàncies dialogant. És un esport sense àrbitre on cada jugador/a és responsable de la seva pròpia conducta i ha de gestionar les discrepàncies originades al joc reclamant o acceptant les infraccions en què estigui involucrat.
Al final dels partits cada equip valora (es dóna una puntuació numèrica entre 0 i 4) l’Esperit de Joc de l’equip rival en cinc aspectes:
1- Coneixement i Ús de les normes
2- Faltes i Contacte físic
3- Imparcialitat
4- Actitud positiva i Autocontrol
5- Comunicació

Guanyar l’Esperit de Joc d’un torneig és el premi més valorat en totes les competicions, més que no pas quedar primer.

A l’acabar els partits, els jugadors fan una rotllana intercalant-se amb els rivals i els capitans expliquen com han vist el partit, quines coses els han anat bé, quines coses poden millorar i quines coses no han fet bé i què no els ha agradat dels rivals. L’objectiu és tenir una visió externa per fer-ho millor als pròxims partits.

Aquesta dinàmica, intrínseca de l’Ultimate, ajuda al desenvolupament personal quant a autonomia, maduresa, iniciativa personal, lideratge i fomenta l’honestedat, la tolerància, el respecte i la igualtat.

Origens i desenvolupament a casa nostra
L’Ultimate és un esport que va néixer als 60 als Estats Units, que actualment es troba en plena expansió al nostre país, amb una presència cada dia més consolidada a molts centres educatius per les seves característiques.

Les classes les ha fet Barcelona Ultimate, una jove entitat creada per ajudar les persones en el seu desenvolupament personal i social mitjançant els valors de l’esport i per millorar el nostre entorn immediat.

 

En aquest àlbum de fotos i vídeos podeu veure un recull de les activitats d’Ultimate fetes amb l’alumnat